Onko sinut raiskattu?

Vuonna 2014 Helsingin poliisi kertoi julkisuudessa, että jopa kaksi kolmasosaa heidän saamistaan raiskausilmoituksista on tutkinnan edetessä osoittautunut kokonaan vääriksi tai niihin ei liity rikosta tai asianomistaja on luopunut vaatimuksistaan. Poliisin lukuja ”turhien” raiskausilmoitusten määrästä ei kannata säikähtää. Sinulla on oikeus käyttää lainopillista avustajaa tai erityistä tukihenkilöä jo esitutkinnassa, jolloin avustaja on mukana huolehtimassa siitä, että asia selvitetään ja Sinua kohdellaan asiallisesti.

Seksuaalirikoksissa on myös tärkeää huolehtia uhrin yksityisyydestä. Oikeudenkäynti voidaan käydä suljetuin ovin, oikeudenkäyntimateriaalia voidaan julistaa salaiseksi tai asianosaisen nimi voidaan salata – mikä kyseisessä tilanteessa onkin tarpeen. Nykyään käräjäoikeuksissa on myös mahdollista saada erityinen näkösuoja seksuaalirikoksen asianomistajan ja vastaajan välille, jolloin tekijällä ei ole näköyhteyttä uhriin.

Pääsääntöisesti seksuaalirikoksen uhrilla on oikeus saada lainopillinen avustaja valtion varoista. Meidän puoleen kääntyessäsi hoidamme avustajan määräyksen hakemisen. Autamme Sinua läpi rikosprosessin ja saamaan mahdollisimman hyvän taloudellisen korvauksen kärsimyksestäsi ja tekijälle tuomion teostaan.